top of page
Search

תכנון של מטבח - כל הדברים שאתם חייבים לקחת בחשבון

Updated: Apr 22, 2024


ree


המטבח הוא ליבו הפועם של הבית. ההוא המרכז שבו אנחנו מבלים הרבה מזמננו. תכנון המטבח למעשה הוא מיני פרוייקט בתוך הפרוייקט השלם של הבית.

לתכנן מטבח זאת תורה שלמה, איך עושים אותו גם פרקטי וגם אסטטי? אז לפני שבכלל מתחילים לתכנן מטבח צריך להבין מי אתם. בשלנים? מארחים? אוכלים בחוץ? לכל טיפוס יש דברים אחרים שצריך לקחת בחשבון. למשל-

המארחים צריכים מקום נגיש לכלי ההגשה, כוסות יין, מפות. אנשי ה takeout לא צריכים המון אחסון והבשלנים, צריכים הרבה שטח עבודה ומקום נגיש לסירים הגדולים.

רק אחרי שמבינים את הצרכים אפשר לגשת לתכנון ולבחון מה הכי מדוייק לכם:

* הפריסה של המטבח - למה אתם יותר מתחברים? מטבח ר? מטבח קו? מטבח של שתי שורות? מטבח ח? לכל צורה יש את היתרונות והחסרונות שלה וזה לרוב יוחלט על בסיס מאפייני המטבח שלכם יחד עם הטעם האישי שלכם.

* משולש הזהב - מרחק סביר בין המקרר-כיור-כיריים יאפשר לכם לנוע בקלות ובנועם בין הפעולות הכי נפוצות במטבח זה צריך להיות קצר, נגיש ונוח.

* משטחי עבודה - כמה שיותר ככה טוב. חשוב מאוד לשים דגש על גודל המשטח. משטח שיהיה קטן מדי הוא לא פונקציונלי. נדאג תמיד למקם את הכיור והכיריים כך שמשטח העבודה שבינהם יהיה מספיק רחב להכיל קרש חיתוך, מקום למזון וגם לכלי הגשה, חשוב לא פחות משטח ליד התנור והכיריים שיהיה מספיק רחב להניח עליו תבנית רותחת.




בואו נעשה רגע זום אין ונדבר על נגרות:

* ארונות גבוהים - זה נוח, זה פרקטי וזה גם נעים לעין. אם הלכתם על קיר כזה אז לכו עד הסוף, רצפה-תקרה. אין טעם להשאיר מקום למעלה לשטויות שלעולם לא תשתמשו או אבק שאולי תנקו פעם בשנה. לגבי המקרר, מקרר סטנדרטי יהיה בעומק 70 ס״מ בעוד ארונות המטבח הם בעומק 60 ס״מ. כדי לייצר חזית אחידה בה המקרר אינו בולט החוצה נרחיק את קיר הארונות הגבוהים 10 ס״מ מהקיר.

* פינה - הפינה חייבת התייחסות. יש היום כל מני פתרונות מאולצים יותר ופחות. בסופו של דבר הפתרון הכי אפקטיבי לפינה הוא להתייחס אליה כשטח מת. כך ניתן לנצל בצורה המיטבית את הארונות לצידי הפינה ולאפסן את הבלאגן של מכשירי החשמל מאחורי תריס נגלל מעל משטח העבודה.

* מגירות - מגירות זו צורת האחסון הנוחה ביותר, זה נשלף, זה ויזואלי, וזה במידות הנכונות. יש מגירה לכל דבר, לבקבוקים, לסכום, למזווה, לסירים.. כמעט לכל אלמנט אפשר להתאים מגירה ולתכנן את המידות שלה בהתאם. שימו לב שתמיד מגירה אחת רחבה תכיל יותר משתי מגירות באותה מידה. החסרון- מגירות זה יותר יקר ממדפים. אם תשאלו אותנו, לחלוטין שווה את הנוחות ולכן בתכנון נגיע לשילוב האופטימלי בין מדפים למגירות לפי התקציב והצרכים שלכם מהמטבח.

* טיפ אחרון בנושא האחסון הפתוח - מדפים, נישות, ודלתות שקופות. זה האזור הדקורטיבי של המטבח, וככה צריך להתייחס אליו. הדברים שמניחים שם צריכים להיות מוקפדים, מדוייקים ומסודרים. גם הדברים היומיומיים שאתם רוצים בחוץ ובשליפה מהירה לשימוש, צריכים לעבור מחשבה לפני שהם מקבלים כזה מקום של כבוד במטבח שלכם. למשל בפינת קפה, תחשבו על צבע המכונה, איזה ספלים, קופסאות לסוכר,קפה.. אם זה מיקסר, תמי 4 או כל מוצר חשמלי אחר, תחשבו על הצבע, איפה הכבלים עוברים.. אלו פינות הקסם של המטבח, הן חייבות להיות נקיות, ומסודרות. אם אתם אנשים של בלאגן, אז האחסון הפתוח הוא פחות בשבילכם ועדיף להשאר עם הארונות הסגורים ותריס הגלילה.



השלב האחרון בתכנון המטבח זה תכנון התשתיות ובחירת חומרי הגמר.

אחרי שאנחנו כבר יודעים את מבנה המטבח, איפה המקרר, כיור, תנור, כיריים איפה כל מכשירי החשמל הולכים לשבת ואיפה הכי נוח שהם יעבדו זה הזמן לתכנן את נקודות החשמל, המים, הגז והתאורה.

מאוד חשוב לתכנן את התשתיות נכון ובראיה קדימה, תחשבו על מה תרצו במטבח בעתיד. אחרי שהמטבח מותקן, שינוי והוספת תשתית יהיה עניין מורכב ויקר.

למה חשוב לשים לב בתכנון התשתיות:

* באזור הכיור נדאג למקם נקודות מים וחשמל עבור מדיח, בר מים וטוחן אשפה.

* את נקודות החשמל של התנור והמיקרו מומלץ למקם ביחידה שמעל כדי שבמקרה הצורך יהיה פשוט לנתק ולא נסתבך עם הזזה של מכשירים כבדים.

* כיריים- גז או חשמל? המבחר עצום, הטכנולוגיה מתקדמת בקצב היסטרי וכדאי להשאיר את האופציות פתוחות. נדאג למקם נקודת גז באחת היחידות הצמודות לכיריים ונקודת חשמל תלת פאזי בגב היחידה שמתחת לכיריים. חשוב מאוד גם לדאוג לאוורור מתחת לכיריים.

* אזור השיש משמש לעבודה עם מגוון מוצרי חשמל כמו מכונת קפה, מיקסר, טוסטר ועוד חשוב למקם מספר נקודות חשמל במוקדים שונים לעבודה נוחה.

* תריס. לרוב מאחוריו נמקם את מרבית מוצרי החשמל ולכן חשוב למקם שם נקודת חשמל אחת לפחות

* תכננתם להוסיף אי. מה מטרתו? אם הוא מכיל כיור או כיריים חשוב להעביר את התשתיות דרך הרצפה מבעוד מועד. הרבה פעמים האי במטבח משמש גם כפינת עבודה קטנה ומאוד שימושי למקם בסביבתו שקעים לטלפון ולמחשב נייד. ואפילו חשמל קופץ מהמשטח.

* תאורה. למעט גוף מרכזי במטבח. מומלץ לדאוג לפיזור נכון של תאורה במשטחי העבודה. תוספת של פס צבירה בין מדפים או בנישה או מתחת ליחידות עליונות, מאוד תוסיף לנוחות העבודה היומיומית במטבח. זה שימושי, אסתטי ונעים.



חומרים וצבעים.

‏‎אחרי שסגרנו תכנית, בחרנו פריסה ומיקומנו את התשתיות נשאר לנו לבחור את חומרי הגמר של המטבח.

‏‎פה כבר יש עניין של טעם אישי. האופציות אינסופיות והתפקיד שלנו זה לתכנן לכם את מטבח החלומות שלכם.

‏‎כמה טיפים שכדאי לזכור כשהולכים לבחור חומרי גמר:

‏‎* המבחר בחנויות עצום. החומרים, הצבעים, התוספות. קל ללכת לאיבוד ולהסתבך. קחו איתכם לסיבוב בחנות את האדריכל/מעצב שלכם, הוא יכוון אתכם בדיוק למה שרלוונטי לכם ולבית שלכם. אם אתם לבד, מאוד מומלץ להעזר באנשי המכירות ובידע שלהם. הם שם כדי לעזור, תשתמשו בהם.

‏‎* משטחי עבודה. הסוגים הם רבים וכשבוחרים משטח עבודה חשוב לשקלל מראה, עמידות, ניקיון ומחיר. גרניט וגרניט פורצלן הם עמידים לחום ואפשר להניח עליהם תבנית רותחת או סיר מבעבע, הם עמידים לשריטות, קלים לניקוי ומרהיבים. הגרניט פורצלן אינו סופח כתמים. ולעומתו הגרניט הטבעי סופח אבל ניתן לחידוש בקלות באמצעות ליטוש. קוורץ וקוריאן פחות עמידים לחום ולכתמים אבל מחירם זול משמעותית וסך הכל הם אופציה לא רעה בכלל לשיפוץ בתקציב מהודק. הנירוסטה הוא בעל מראה מאוד תעשייתי, הוא חזק ועמיד לחום אבל צריך להשתעבד לניקיון שלו כי כל טביעת אצבע או שריטה בולטת למרחקים. העץ הוא חם ונעים למראה ולרוב ישמש לאי או דלפק, מקום שלא דורש עבודת מטבח אינטנסיבית מאחר והוא בעל עמידות נמוכה ורגיש לחום, לשריטות ולמים.

‏‎* חיפוי קיר - אחד המוקדים הויזואליים במטבח וחשוב לתת לו תשומת לב מיוחדת, מלבד הדוגמא היפה צריך לקחת בחשבון שזהו אזור שמתלכלך המון, כתמי שומן, השפרצות, עשן. לכן מאוד חשוב לבחור חיפוי איכותי וקל לניקוי.

‏‎* חזיתות - פורמייקה, פרוניר, צבע, נירוסטה, האפשרויות הן רבות ושונות גם במחיר וגם במראה. רמת העמידות ומראה המטבח מושפעים מהחזיתות ובחירת החזית המתאימה צריכה להיות איזון בין העיצוב לפרקטיקה.

‏‎עד כאן המאמר שלנו בנושא מטבחים.

מוזמנים לשאול אותנו על מה שמטריד אתכם כאן בבלוג או בהודעה. וכמובן שנשמח לקחת חלק בתכנון בית החלומות שלכם וללוות אתכם בכל השלבים.






@regba_kitchen

@ofiravphotographer

@floralis_homefashion

 
 

office@l2d.co.il  

054-5417676  |  054-5265110

c  All Rights Reserved to L2D - Architecture & Design

o

  • Whatsapp
  • Facebook Black Round
  • Instagram - Black Circle
bottom of page